Nicklas Hagberg Butikschef 

Matvärlden


"Vi har arbetat med 5S systematiskt och utmanat vårt lager.

Genom det har vi dels fått ned lagret och dels placerat varor mer ändamålsenligt. Det har skapat mer effektivitet och bättre förutsättningar att jobba, bättre flöde helt enkelt.

Bara genom att sätta igång med 5S systematiskt har varulagret snabbt minskat. Det ena ger det andra och vi kommer på nya förbättringar löpande. Det här gör ju att vi kunnat frigöra timmar för att ägna oss åt kunderna mer.


Vi har tagit bort skiljeväggen mellan köttkylen och charkkylen för att skapa bättre effektivitet. Tidigare har kylen varit för trång. Detta gjorde framförallt susen nu under jul och nyår.

Att få in varorna så snabbt som möjligt till butiken är en utmaning för alla livsmedelsbutiker. Genom att helt enkelt utmana oss själva har vi blivit duktigare på detta.

Vi räknar förstås hur många hål vi har i butikens hyllor. Det som gör mig glad är att varje avdelning blivit snabbare på att få bort hålen och att de lärt sig varför hålen uppstår. Medarbetarna arbetar mer förebyggande istället för att jaga bort hål när de uppstått.


Den största förändringen är kanske den som inte syns fysiskt!

Vi kommunicerar med varandra på ett helt annat sätt än vi gjorde tidigare. Vi hjälper varandra med utmaningar och jobbar ständigt med att komma på och dela förbättringar. Tidigare kunde det bli lite vresigt när det inte blev som man tänkt, men vi har verkligen blivit bättre på att förstå varandra. Det är klart att om man blir klar i tid, som man blir nu, är det lättare att höja blicken och stötta omgivningen.


Även om vi kommit långt är det mycket som återstår. Vi jobbar vidare med både 5S och standardisering. Det är som man säger, vi blir aldrig klara… bara bättre.


-Vad har MakeEpicWorkEasy betytt?

De har väl framförallt lagt upp en enkel lärresa som är enkel att följa med. LEAN är kanske världens mest använda koncept för förbättringsarbete, men de har en förmåga att förpacka kunskapen och göra den enkel och lättfattlig.

Det är inte mycket teori, utan väldigt mycket GÖRA & LÄRA… och det gillar mina medarbetare."